Info covid -skk

INFO FRÅN SKK SOM JAG FÖLJER:
COVID-19 - ÅTGÄRDER

  1. Startsida
  2. Tips till uppfödare

Tips till dig som har en valpkull

I samband med en valpkull får en hunduppfödare ofta fler besök hemma. Här har vi sammanställt några smarta tips på hur du och dina valpköpare tillsammans kan minska risken för smittspridning. Tillfällig och tidsbegränsad möjlighet till dispens vid valpregistrering finns också.

Svenska Kennelklubben har fått frågor från uppfödare som söker information om hur man kan minska risken för smittspridning i samband med besök, socialisering och leverans av valpar. Det vi presenterar på den här sidan har vi tagit fram själva och är inga krav utan ska ses som goda råd. 

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Det viktigaste är att hålla sig väl uppdaterad med de senaste rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Ta för vana att regelbundet surfa in på www.folkhalsomyndigheten.se.

Socialisera valparna själv

Fundera på om du och valparna verkligen behöver ta emot besök för socialisering. Genom att låta valparna vara med i ditt dagliga liv förbereder du dem för världen utanför hemmet. Att exempelvis vistas med dig inomhus i köket eller ute i trädgården när de är gamla nog är nyttigt.

Var noga med handhygienen

Precis som i vardagslivet är god hygien extra viktigt just nu. Var gärna noga med handtvätt både innan och efter att du och andra personer i hushållet hanterat valparna. Handsprit är inte heller fel.

Hitta alternativ till fysiska besök

Låt valpköparna komma på ett virtuellt besök! I ett videosamtal via exempelvis skype, facetime eller messenger kan du som uppfödare presentera valparna, tiken och visa hur du lever med dina hundar. På samma vis kan du lära känna valpköparna och deras hem.

Överlåtelsen av valpen

När valpen ska överlämnas till sin nya familj behövs ett fysiskt möte. Här är några tips för att minska smittspridning vid överlåtelsen:

  • Prata igenom hur överlämningen ska gå till innan ni ses.
  • Gå igenom avtalet via telefon och fyll i så mycket som möjligt själv.
  • Svara på frågor och funderingar i förväg.
  • Begränsa antalet personer som hämtar valpen.
  • Bestäm bara möten mellan friska personer.
  • Undvik fysisk kontakt men var ändå noga med hygienen.
  • Genomför överlämningen utomhus.
  • Skicka inte med valpen filtar och leksaker.

Skjut på valpträffen eller ordna en digital

Många uppfödare arrangerar valpträffar för sina valpköpare. Vid oro för smittspridning kan du förstås välja att skjuta fram dessa till ett senare tillfälle eller hålla kontakt med valpköparna via exempelvis sociala medier, mejl eller videosamtal tills vidare.

Tillfällig dispens vid registrering till sista maj!

SKK medger en generell dispens från krav i grundregler och registreringsregler om att, innan parning, inkomma med resultat av exempelvis ögonlysning, HD, ED och liknande undersökningar samt krav om känd mental status.

Valparna kommer att registreras, men för få fullständigt registreringsbevis måste de undersökningar som krävs enligt regelverken komma in, snarast möjligt.

OBS! Vid ansökan av dessa typer av dispens kan inte kullen registreras via SKKs e-tjänst för valpregistrering. Dispensen gäller till 31 maj 2020, men kan förlängas vid behov.