När valpen har flyttat hem.

När valpen kommer hem.

Tips till våra valpköpare

 Vid 8 veckor är det dags för valpen att flytta till sitt nya hem.

Då valpen hämtas är det viktigt att den får sitta i husses eller mattes famn där den får trygghet/stöd under bilfärden. Att sätta valpen längst bak i en kombi är rena gungan för valpen och den blir lätt åksjuk.

Det är viktigt att valpens första upplevleser i den nya miljön blir positiva.

När valpen kommit hem ska den i  lugn och ro få undersöka sin nya miljö, bekanta sig med nya röster, dofter, föremål och ev andra husdjur. Eftersom valpen gärna vill undersöka ditt ansikte kan du lägga dig på golvet och kela med den.

 

Första natten

valpen ska sova utan sina syskon kan den bli orolig (individuellt).  Det kan vara nödvändigt att sova hos valpen på golvet om du inte vill ta upp den i sängen.

Oftast räcker det med att ge valpen en ombonad låda med en filt att kura in sig i. Ställ lådan nära sängen så att du med handen kan ge valpen kontakt och trygghet.

 Att lämna valpen skrikande vid en dörr är ingen bra start, den kommer att somna av utmattning,  den upplever otrygghet och kan bli svår att lämna i framtiden.

 

När valpen känner sig trygg och hemmastadd kan den få en bestämd plats att ligga på (valpen hittar oftast en plats själv).  Ni bestämmer själva om ni vill ha hunden i sängen eller någonannastans, men du måste vara konsekvent.

 

Koppelträning

Ett halsband och ett långt koppel behövs (redan då valpen hämtas). På resan hem behöver valpen rastas och skulle den bli skrämd i nya miljöer är det bra om den är kopplad.

 

Vid de första övningarna kan det bli tvärstopp då valpen känner att det tar emot. Visa valpen en godis, vänd ryggen till och gå ifrån valpen med lockande röst.

 

Rumsrenhet

Hur snabbt valpen blir rumsren beror på hur du bor, årstiden, din konsekvens, samt valpens mognad.

Ta ut valpen direkt när den vaknat, lekt eller ätit.

 För att inte behoven skall bli bundna till en plats är det viktigt att rasta på olika platser. Ge beröm när den gör behoven ute.

Ge aldrig valpen obehag om den uträttat  något inne.

 Valpens mat

Det är viktigt med rätt  balans mellan näringsämnena.

Det vanliga är att uppfödaren ger en rekommendation om vad valpen är van att äta och vad den lämpligen bör äta. Det bästa är att följa detta den första tiden.

Låt valpen vara i fred när den äter.

 

Vill man inte att hunden ska tigga vid matbordet skall den heller inte matas där.  Nonchalera hunden .

Man kan vänja hunden att ligga på en bestämd plats när familjen samlas kring matbordet.

  

Ensam hemma

 Hundar har olika medfödda förutsättningar för att kunna vara ensamma.  Vissa hundar blir lätt oroliga och tuggar sönder saker.

Andra skäller så fort de hör något. Det är hundens medfödda egenskaper som påverkar hur den uppträder.

Det är viktigt att börja vänja valpen vid att vara ensam korta stunder. Man får prova sig fram, en del hundar kan man behöva begränsa utrymmet för så att den endast får vara i köket eller hallen.

När man lämnar valpen ska den vara ordentligt rastad, lugn och ha fått sina behov tillgodosedda. Låt gärna radion vara på som sällskap.

Var neutral och  lugn när du lämnar valpen.

 När du kommer hem säger du ”hej” till hunden och nonchalerar den, gör ingen stor affär av att du kommit hem.     

Första tiden med valpen

Att ha valp är jobbigt, omtumlande, uttröttande och alldeles underbart! Det är mycket att tänka på den första tiden tillsammans. Vi har samlat några tips och råd till den nyblivna valpägaren.  

Att knyta an till sin valp 
Det är din uppgift att få den lilla valpen att känna sig trygg i sitt nya hem. Att flytta ifrån mamma och syskon för att komma till en helt ny familj är en stor omställning. Ta det lugnt de första dagarna. Lär känna varandra i lugn och ro och låt valpen undersöka den nya hemmiljön i sin egen takt. Vänta ett par dagar med att bjuda hem nyfikna vänner som vill besöka nykomlingen. 

Ge valpen en egen plats dit den kan gå för att vara ifred när den känner för det. Valpar behöver mycket sömn, upp emot 20 timmar eller mer per dag. Stör eller väck aldrig valpen när den sover. En del valpar kan vara oroliga och ledsna de första nätterna. Ha valpens bädd nära din egen säng så att du kan sticka ned en hand för att ge trygghet. 

Att börja träna på kontaktövningar med din valp kommer med stor sannolikhet ge dig mycket tillbaka. En rolig och nyttig övning är att sätta dig framför valpen och visa den att du har en godis i handen. Valpen kommer då att försöka få tag i godiset. Låt den inte få godiset förrän den tittar på dig, vilket den kommer att göra förr eller senare, även om det bara är en pytteliten stund. Så fort den tittar på dig ger du godiset och berömmer. Ganska snart kommer valpen att koppla ihop ögonkontakt med något positivt! Den här övningen kan du sedan successivt göra svårare, till exempel när du ställer fram hundens mat eller när ni är ute på promenad och hunden ser något intressant den vill äta på marken. 

Hantering och hälsa 
Att leka, träna, hantera och gosa med valpen kommer att stärka er relation.  
Ta för vana att känna igenom valpen då och då och vänj den försiktigt vid att bli hanterad. Titta i öronen, munnen, på tassarna, och känn igenom kroppen. Ytterligare ett tips är att ta tempen på din valp när den är frisk. Normalt sett ligger kroppstemperaturen på 38-39 grader hos en hund. Att veta hur din valp ser ut, beter sig och känns när den är frisk är till stor hjälp om den någon gång blir sjuk.

Tandborstning och kloklippning är ytterligare två viktiga saker du måste vänja valpen vid. När den har fått sina permanenta tänder är det viktigt att hålla dem rena för att förebygga olika tandsjukdomar och tandsten. Då kan det underlätta att ha tränat på tandborstningen redan från start. Klorna behöver klippas ungefär en gång i veckan. Hundar är ofta väldigt rädda om sina tassar eftersom en skadad tass i det vilda betyder att man riskerar att hamna efter sin flock. Du och din valp måste successivt bygga upp ett förtroende där du får lov att hantera tassarna och klippa klorna. 

Rumsrenhet
Rumsrenhetsträningen börjar så fort ni kommer hem. En del valpar bli fort rumsrena, och för andra tar det längre tid. Valpen behöver kissa ungefär en gång i timmen den första tiden. En bra riktlinje är att ta ut den varje gång efter sömn, mat eller lek. Ta gärna ut valpen till samma ställe varje gång, då kommer den snart börja att koppla ihop just det stället med toalettbesök. Du kan ibland se på valpen när den behöver göra sina behov. Då blir den orolig, går runt och nosar och försöker hitta en bra plats att kissa eller bajsa på. Valpar har inte förmågan att hålla sig, därför är det bäst att lyfta upp valpen och bära ut den till rätt plats. Beröm lugnt när den gör vad den ska på rätt ställe. Däremot ska du aldrig skälla på eller straffa en valp som kissar eller bajsar inomhus. Torka bara lugnt upp olyckan och se till att vara beredd nästa gång. Håll ut även om det känns hopplöst, din valp kommer att bli rumsren förr eller senare! 

Ensamhetsträna 
När valpen fått göra sig ordentligt hemmastadd ska du börja vänja den vid att bli lämnad ensam korta stunder. Börja i små steg med att bara gå till ett annat rum en liten stund. Stäng dörren eller använd kompostgaller som avskiljare. Efter ett tag kan du lämna den ensam hemma i några minuter, kanske när du ska kasta soporna, hämta posten eller gå ned till tvättstugan. Öka sedan successivt tiden lite åt gången. Gör ingen stor sak av att du går eller kommer tillbaka. Var bara som vanligt. Om valpen sover när du går ska du inte väcka den. Kom också ihåg att inte ens en vuxen hund ska lämnas ensam mer än ett par timmar om dagen. 

Miljöträning och socialisering 
Börja tidigt med att vänja valpen vid olika ljud, människor, situationer och underlag. Att delta i en valpkurs tillsammans är jättebra, även om du har haft hund förut. Träffa snälla människor i blandade åldrar och med olika attribut, till exempel någon med glasögon, skägg, rullstol, paraply och så vidare. Låt valpen gå på flera sorters underlag som gräs, asfalt, grus, sand och olika typer av golv. Angående hundmöten är det bra att träna valpen på att träffa andra hundar, men med det sagt måste ni inte hälsa på varenda hund ni möter. Välj istället ut ett par snälla och stabila hundkompisar som valpen får leka med. 

Träna också på att vistas i olika miljöer med din valp. Besök både stadsmiljö och landsbygd tillsammans. Öva på att åka hiss, buss, bil och tåg. Att gå i trappor är inget en valp ska göra mycket, men det skadar inte att testa på ett par trappsteg ibland. Låt inte din hund åka rulltrappa, det är lätt att en tass eller en svans fastnar.

Kom ihåg att ta det lugnt i början. Stressa inte och ta miljöträningen i små steg. Allt nytt är väldigt uttröttande för en liten valp. 

Uppfostra valpen
Valpar bits, skäller, hoppar på folk och tuggar på saker. Det är ett helt naturligt beteende och deras sätt att undersöka världen. Det är din uppgift att berätta för valpen vad den får och inte får göra. Istället för att fya din valp när den biter på fingrar, möbler eller skor kan du snällt men bestämt ta bort den och avleda den genom att erbjuda något den faktiskt får lov tugga på, till exempel en leksak eller en tuggpinne. Det räcker inte med att göra det här en gång, utan det krävs konsekvens och tålamod innan valpen förstår. Belöna alltid valpen när den gör något bra! 

Är ni flera i familjen är det en bra idé att prata ihop er innan och bestämma vilka regler ni ska ha för hunden. Vilka möbler får den vara i? Kommer tiggande tillåtas? Här gäller det sedan att vara konsekvent. 

Ska man motionera valpen? 
Valpar mår bra av att röra på sig, men de behöver ingen motion i form av långa promenader, springturer och liknande förrän den växt färdigt vid ungefär ett års ålder. Tvärtom kan det vara skadligt att motionera en valp eftersom deras skelett fortfarande växer och inte är fullt utvecklat. Självklart ska du låta valpen röra på sig genom att gå korta rundor och låta den springa och röra sig fritt. 

Ett sista viktigt råd 
Det kan kännas övermäktigt med allt du ska hinna lära din nya familjemedlem, men försök att ta det lugnt. Ställ inte för höga krav på en liten valp, det är ju faktiskt just en valp! Låt det ta tid och ha roligt medan ni tränar tillsammans. 

Glädje och
stolthet

Följ oss

Arbete
och
sundhet